Multimediale grønnsaker (og litt dop)

Dop eller grønnsak?
Achmed liker å gå i naturen og tygge khat.

Slik lyder den feiende fine innledningen til den svært multimedialt tilrettelagte saken “Dop eller grønnsak”, ført i pennen av Ludvig Løkholm Lewin (LLL blant venner) i NRKs avdeling for P3-dokumentarer.

(snål ingress kanskje?)

Den heldige situasjonen NRK sitter i, med lisenspenger opp etter ørene, sørger for at de heldige statsansatte kan eksperimentere med meget mye – i dette tilfellet: tekst, bilde, lyd, film og viderelenking – SAMTIDIG.

Hvorfor er så dette khateventyret interessant for meg som verken er somalisk eller tygger khat? Tja, fordi jeg interesser meg for varianter som opererer litt på siden av normalen – og det gjør khat definitivt. Er det ulovlig? Blir man egentlig ruset? Hva er det?

På pedagogisk vis har journalisten intervjuet brukeren – Achmed som tygger khat mens han fisker ørret – pratet med lovens lange tollerarm, drevet folkeopplysning med en faktabolk, sett på khatfenomenet utenfor våre landegrenser (i dette tilfellet går turen til Jemen) OG pratet med en vaskeekte khatsmugler.

Et skikkelig overskuddsprosjekt der altså.

Ettersom P3 først og fremst er en radiokanal er innsalget i saken et lydklipp med en kort tekst. At LLL er en racer på radiosaker er tydelig, med fine overganger, artige lydklipp, god stemme og behagelig klipping mellom intervjuobjekter. Visste du f.eks at Cola passer ypperlig som drikk til khat-tygging? Ikke det, nei? Hør dokumentaren.

MEN! Har du hørt radiosaken kan du like gjerne droppe langlesingen av artiklene som følger etter hverandre i nettvarianten av hele bøtteballetten.

De er stort sett variasjoner av det samme innholdet som finnes i radiosaken. Og da blir det vel kanskje litt smør på margarin på flesk?

Her burde en tenkt alternative måter å løse nettsaken på, slik at det finnes insentiv til å både lese og høre – og få en annerledes opplevelse i begge tilfeller.Vurder hvordan du tror denne saken ville vært presentert og løst dersom den kom fra Harvest, Qvartz, PLOT, NRK, og Sandnesposten.

I Harvest hadde en hipstersmåbarnsfar med snurrebart, liten lue på toppen og åltrange jeans tygget khat i slow motion på toppen av et fjell, med Lux Aterna dundrende i bakgrunnen – før han spytter ut khaten, setter seg i et pedaldrevet minihelikopter og setter utenfor fjelltoppen til lyden av pling plong signert Arne Nordheim.

Så filmes ferden i POV-vinkel (point of wiew der altså), før det hele avsluttes med et eller annet idiotisk fancypancy haiku over rulleteksten som egentlig bare er en reklame for antikke fotokameraer fra napoleonskrigene.

I NRK hadde nok saken blitt løst slik den er, ettersom dette er en NRK-sak.

I Plot hadde nok journalisten fulgt Achmed både på- og upåvirket av khat, infiltrert nettverket som frakter inn khaten, og distribuerer den videre i landet, og konfrontert myndighetene (hvem er egentlig khat-minister i den nye himmelblåregjeringen?) – og skrevet en 50 sider lang feature om det hele.

Sandnesposten hadde kanskje snakket med en mann i tollvesenet, som igjen hadde fortalt dem at så og så mange kilo khat er beslaglagt på vei inn i Sandnes. “KHATEKSPLOSJON” hadde tittelen vært, med et litt ufokusert bilde av en narkohund (i en annen sammenheng) på framsiden av papiravisen. Til nøds også på nett.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s